

Na vzhled je toto Brunello temně rubínové. Vůně se otevírá pomalu s kyticí růží, fialek, zralého červeného ovoce a s nuáncemi kořenitosti. Stále mladistvé víno s kulatou chutí je velmi kompaktní, kde všechny složky jsou bezva propletené. Chcete-li plně vychutnat tuto láhev, otevřete ji několik hodin před podáváním. Potenciál tohoto vína je ohromný, až několik desetiletí.
Mezi nejlepší červená vína Toskánska i celé Itálie patří bezesporu Brunello di Montalcino - vynikající červené víno známé po celém světě. Brunello di Montalcino se vyrábí výhradně v okolí městečka Montalcino. Jde o elegantní a harmonické víno světle granátové barvy a plné chuti. Vyrábí se jen a pouze z typické toskánské odrůdy Sangiovese (v Montalcinu jde o Sangiovese Grosso). Brunello di Montalcino se dostává do prodeje nejdříve 5 let po sklizni, Brunelo di Montalcino Riserva dokonce až po 6 letech. Jedná se o ideální víno k archivaci,obvykle 20-25 let. V kombinaci s jídlem jsou ideální volbou červená masa, zvěřina nebo sýry typu pecorino.
Od roku 1980 se může Brunello pyšnit označením DOCG, zařadilo se tak mezi nejlepší a zároveň nejdražší vína z Itálie.