FILIP MLÝNEK

Filip Mlýnek, který se i přes své relativní mládí stal díky svému vinařskému umění uznávaným enologem. Filip pochází z významné  vinařské rodiny a první zkušenosti mu předával jeho dědeček Miroslav Svoboda. Po úspěšném zakončení studia na Střední vinařské škole ve Valticích, v roce 2001, odjel do Německa na Porýní, kde sbíral další zkušenosti u svého strýce Franze Künstlera z prestižního vinařství Weingut Künstler (rodina Künstlerů mimochodem pochází také z Dolních Dunajovic). Po návratu začíná Filip pracovat pro Vinselekt Michlovský, odkud odchází do Vinařství Mikrosvín Mikulov, kde mu bylo nabídnuto místo hlavního enologa. Zde Filip naplno úročí své zkušenosti a dostavují se první úspěchy. Pomáhá také svému otci ve vinařství "U Mlýnků". V roce 2008 přichází nabídka z Vinařství Volařík, kam Filip nastupuje jako hlavní enolog a postupem času dává vínům tohoto vinařství svůj osobitý styl. Následují mnohé úspěchy a ocenění včetně vítězství Vinařství Volařík v soutěži Vinařství roku v roce 2011.  

Od roku 2013  začíná Filip také produkovat vína pod svým jménem. Jako butikový vinař vyrábí ve svém sklepě v Dolních Dunajovicích vína v celkovém objemu do 20 tis. láhví ročně, v následujících letech jde produkce samozřejmě nahodu, ale kvalita je zachována. Vína vyrobená z odrůd Ryzlink VLašský, Ryzlink Rýnský, Pálava, Sauvignon blanc, Veltlínske zelené, Merlot, Dornfelder či Chardonnay zcela odrážejí terroir této oblasti a patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co lze na Moravě ochutnat.

Skvělá vína produkovaná pod značkou Filip Mlýnek jsou nejen výsledkem vynikající Filipovi práce, ale také zcela odráží jeho charakter, coby stále usměvavého, zábavného a bodrého šohaje z Dunajovic. Filip má jednu obrovskou výhodu na nic si nemusí hrát, jeho  vína mluví za vše. Vína jsou příjemně aromatická, někdy lehká a dobře pitelná, jindy zase těžší, která nutí přemýšlet, ale vždy výborná a mistrně zpracovaná. 

Fotogalerie