PODERE CASTORANI

JARNO TRULLI / PODERE CASTORANI

První zprávy o původním zemědělském hospodářství „Podere Castorani“ jsou z roku 1793. Koncem roku 1800 se objevuje ve starých katastrálních mapách spravovaných v Teramo, tenkrát jeho správní moc zahrnovala většinu dnešní provincie Pescara. Objevuje se zde pod názvem „Casino Castorani“ podle jména vlastníka, slavného očního chirurga Rafaela Castorani, vynálezce techniky první operace šedého zákalu, po mnoho let docenta na Sorboně v Paříži.

Po první světové válce přešlo vlastnictví Podere na dalšího slavného akademika Antonia Casulli, původem ze Sardinie, docenta na Diritto Internazionale all´Universita´ v Neapoli, a později také na univerzitě v Tokyu. Byl uznávaným poradcem japonského císaře Hirohita.

Po smrti Casulliho v 60. letech bylo hospodářství rozděleno a začal úpadek. Sídlo skončilo opuštěné a zdálo se, že se vytratí i dřívější vinařská tradice. To trvalo až do doby, kdy byla před několika lety tato tradice obnovena díky houževnaté snaze skupiny přátel, partnerů společnosti „Podere Castorani“. Tito lidé spojili svou vášeň pro dobré víno a přání, vdechnout život společnosti zasvěcené výrobě vysoce kvalitního vína, která by plně respektovala tradiční hodnoty venkovských zemědělců a oblasti Abruzzo. Každý ze spoluzakladatelů se osobně zabývá jednou z fází výroby: od pěstění révy až po její sklizeň, od výroby vína až po jeho propagaci.

Dnes podnik tvoří více jak třicet hektarů vinic, převažuje réva Montepulciano d’Abruzzo. Nechybí ale ani Trebbiano d’Abruzzo, Malvasia a další. Je zde i malá plocha určená několika novým zkoušeným odrůdám. Vinice jsou v průměru starší 25 let, proto jsou obzvlášť zajímavé z pohledu enologie. Celá rozloha hospodářství je obhospodařována metodami přírodního zemědělství, bez použití pesticidů a chemických hnojiv. Částečně se používají přírodní ochranné prostředky a organická hnojiva.

Naše nabídka vín